luni, 15 iulie 2024

Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei

Ajutor de la stat pentru familiile care nu-și pot plăti facturile la încălzire. ATENȚIE! Termenul limită este 15 octombie!

Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei este reglementat de Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil. Prin urmare, persoanele singure sau familiile care nu îşi permit să plătească facturile de încălzire în sezonul rece pot solicita, până pe 15 octombrie, ajutor de la stat. Acest timp de ajutor este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire în sezonul rece.

Potrivit legislației, „sezon rece” este considerat a fi perioada perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor. Perioada sezonului rece poate fi prelungită/redusă într-unul sau mai multe judeţe la solicitarea consiliilor judeţene, cu avizul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Perioada de prelungire/reducere a sezonului rece, precum şi procedura de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în această perioadă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale;

Ajutorul se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat. Sprijinul financiar pentru încălzire se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei, veniturile acesteia şi sistemul de încălzire utilizat.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole