marți, 5 decembrie 2023

Ai fosă septică? Poți lua amendă de 10.000 de lei dacă n-o declari la primărie!

Toți proprietarii de case care nu sunt conectați la canalizare și dețin „un sistem individual adecvat de epurare” (fosă septică) sunt obligaţi să se înscrie într-un registru special creat la primăria de care aparțin. Altfel, riscă amendă de până la 10.000 de lei.

Modificările legislative apar într-o Hotărâre de Guvern din luna mai anul curent – H.G. nr. 714/26 mai 2022. Conform acesteia, se înființează Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, document în care proprietarii de fose septice au obligația de înscriere „în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate”. În cazul celor care aveau o fosă septică sau o stație proprie de epurare la data aprobării hotărârii, termenul de înscriere în registru este de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Și primăriile ar putea fi amendate.

Potrivit documentului menționat, fiecare administrație locală are obligația întocmirii acestui registru. Persoanele fizice și juridice, care nu respectă noile prevederi legate de declararea foselor septice, riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. În schimb si primăriile riscă amenzi, de la 10.000 de lei la 15.000 de lei, dacă nu deschid acest refistru.

Citește si: SC Popești Leordeni, pe locul al doilea în campionat

Noua legislație pune în sarcina celor care au fose septice și obligativitatea efecturării unor testări anuale a apei pe vidanja o ridică de acasă. Evident, nimeni nu explică nici scopul aceastei din urmă obligații, însă nici nu stabilesc vreo pedeapsă pentru nerespectarea acesteia.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole