Vânzarea accelerată din ultimii ani a mașinilor cu propulsie electrică ar putea fi frânată brusc în perioada ce urmează. În primul rând, îngrijorările în piața de specialitate sunt cauzate de creșterile necontrolate ale costurilor curentului electric. Apoi, ca o consecință a aceleiași crize energtice, au explodat și prețurile la materiile prime fără de care nicio baterie electrică nu poate fi construită – litiul și cobaltul.
Conform jurnaliștilor germani specializați în domeniul pieței auto, Litiul, componentă cheie a bateriilor de orice fel, a înregistrat o creștere de 640% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021. Și cobaltul, un alt component vital pentru fabricarea de baterii, a înregistrat o creștere de 53% a prețurilor în ultimul an.
Per total, piețele de materii prime s-au calmat oarecum după șocul provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat CEO-ul Asociației de Afaceri din Bavaria (vbw), Bertram Brossardt. „În prezent, asistăm la o explozie a prețurilor pentru unele materii prime deosebit de importante”.
Litiul s-a scumpit cu două treimi față de primul trimestru, iar comparativ cu același trimestru al anului precedent cu până la 640%!. Prețul cobaltului a crescut cu 53% într-un an. „Litiul și cobaltul sunt materii prime cheie pentru producția de celule de baterie pentru vehiculele electrice. Cererea globală este enormă și asta crește prețurile”, a explicat Brossardt. Aluminiul a crescut cu 21% față de anul precedent, cromul cu 38%, nichelul cu 68% și titanul cu 169%.
Pentru ca trecerea la mașini electrice să reușească, industria auto are nevoie de baterii de înaltă performanță. Litiul este o componentă cheie a bateriilor. Cele mai mari rezerve sunt în America de Sud, acolo unde există întotdeauna probleme de ordin politic, ce împiedică deseori colaborările de lungă durată cu producătorii de baterii auto.