marți, 5 decembrie 2023

ANALIZĂ. Panourile solare – argumente pro și contra. Sunt mai importante avantajele pe timp lung decât investiția inițială?

Panourile solare sunt o opțiune pentru cei care doresc energie curată, economică, cu o structură sustenabilă. Cu toate acestea însă, perioada critică pe care o traversăm, dominată de creșterile necontrolate ale costurilor pentru energia clasică – electrică și pe gaz, determină tot mai mulți oameni care locuiesc la curte și nu numai, să caute variante care să le ușureze calculele viitoare și să le salveze ceva bani.

În aceste condiții, este normal ca ei să se întrebe dacă merită sau nu să-și monteze panouri solare.

Specialiștii în domeniu recomandă fără doar și poate acest tip de investiție, întrucât în opinia lor, utilizare energiei solare poate să ne ajute să ieșim la liman din criza energetică mondială.

Astfel, este clar că spre deosebire de alte surse, energia solară nu generează emisiile poluante nici direct, nici indirect. Odată ce ați instalat panourile pe acoperișul casei dumnevoastră, nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de seră. Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive.

De aceea, în ciuda costurilor inițiale care ne-ar putea speria, pe termen mediu și lung, economiile de energie realizate sunt destul de mari. Factura de current electric va fi mai mica, iar dacă veți opta pentru sistemele cu contoare bidirecționale veți avea posibilitatea să obțineți un profit frumos din energia pe care nu o utilizați și să o „revindeți”, direcționând-o în rețeaua națională. Un alt aspect important al utilizării energiei solare este acela că nu face deloc zgomot, spre deosebire de generatoarele convenționale de energie electrică. Dacă nu doriți să suportați sunete enervante, atunci aceasta este o posibilitate de a câștiga extra confort. Energia fotovoltaică este compatibilă cu alte surse și, de fapt, multe case au două instalații pentru ca energia convențională să funcționeze atunci când cealaltă nu. Aceasta este modalitatea de a face o tranziție treptată către energia solară și, mai ales, de a evita problemele.

Da, există și dezavantaje

Chiar dacă folosirea energiei solare este un lucru pozitiv în ansamblul său, Deși utilizarea energiei solare este pozitivă în ansamblu, există o serie de aspecte negative pe care ar trebui să le luați în considerare. În primul rând, achiziția și montarea panourilor solare costă destul de mult ca investișie inițială, prețul fiind undeva între 600 și 800 de euro pe metru pătrat de panou. Există diferențe în funcție de firmele care le vând, însă consultanții din domeniu recomandă ca acest calcul initial să fiu primul pas făcut, astfel încât mai târziu să nu vă loviți surprize neplăcute. Din cauza faptului că panourile solare au totuși o putere limitată și, din acest motiv, utilizarea acestui tip de energie nu este uneori suficientă, în sine, pentru a acoperi nevoile unei case. Așadar, inclusiv un calcul de putere ar trebui efectuat înainte de a decide dacă să achiziționați sau nu un astfel de sistem.

Ce timp de panou să alegem?

Panourile solare sunt variabile în ceea ce privește dimensiunea și puterea, însă două tipuri sunt cele mai utilizate: panourile fotovoltaice și panourile termice. Panourile fotovoltaice sunt formate din celule de siliciu care colectează energia din soare pentru a o transforma în curent alternativ. Acesta este panoul care este cel mai frecvent utilizat în structurile de autoconsum și poate fi sub două forme: monocristalin sau policristalin. Acest tip de panou are aplicații diferite în funcție de climă și de rentabilitatea pe care o așteptați în fiecare caz. Panourile termice sunt mai puțin frecvente și sunt utilizate în principal în facilitățile comunității pentru a genera căldură sau abur.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole