marți, 5 decembrie 2023

ANUNȚ ȘOC: Apa și canalizarea vor fi mai scumpe de la 1 februarie!

De la 1 februarie 2023, apa și canalizarea vor fi mai scumpe, conform unui anunț al operatorului care gestionează la nivelul județului Ilfov sistemul de distribuție a apei potabile și sistemul de canalizare-epurare. Astfel, populația va plăti suma de 6,80 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă și 7,24 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare.

Din informarea menționată, citată de Jurnal de Ilfov, majorările de prețuri  de prețuri ar fi fost aprobate inclusiv de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, într-o ședință ce a avut loc în data de 5 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: Poate așa, vom reuși să și respirăm! Controale în cascadă la Sintești, Jilava și Vidra

Conform acelorași informații, decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a operatorului Apă Ilfov sau a autorităților locale beneficiare, ci este o condiție obligatorie pentru finanțarea unui proiect major cu fonduri europene, ce vizează investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), de care vor beneficia locuitorii din județul Ilfov.

Neaplicarea tarifelor în conformitate cu strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri U.E. și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov”, se mai arată în anunțul menționat.

Creșteri de prețuri de aproape 2 lei/metru cub

Anunțul operatorului îi nemulțumește pe ilfoveni, mai ales că, ultima majorare a tarifelor pentru apă și canalizare percepute de Apă Ilfov a avut loc în aprilie 2022, când s-au stabilit costuri de 5,07 lei fără TVA/mc, pentru apa potabilă și 5,39 lei fără TVA/mc, tarif pentru canalizare-epurare. Majorări similare au avut loc și la 1 ianuarie 2023, atunci când valorile de preț pentru populație fuseseră stabilite la 4,43 lei fără TVA/mc, preț apă potabilă produsă, transportată și distribuită și de 4,71 lei fără TVA/mc, tarif canalizare-epurare.

„Strategia tarifară prevede ajustarea tarifelor pe termen lung, atât în termeni reali, cât și pe baza inflației, în conformitate cu proiectul major aprobat de către Comisia Europeană. Strategia tarifară are în vedere, în principal, să acopere: costul justificat economic al furnizării serviciilor, mentenanța investițiilor de interes regional realizate în cadrul POIM, respectarea autonomiei financiare a companiei, funcționarea eficientă și în siguranță a serviciilor, protecția mediului și sănătatea populației. Scopul final al investițiilor derulate de către Apă-Canal Ilfov S.A., susținute printr-o politică tarifară coerentă și fără a se pierde din vedere rata de suportabiliate a populației, îl reprezintă dezvoltarea durabilă a comunităților din județul Ilfov și conformarea României la directivele Uniunii Europene”, susținea, anul trecut, operatorul de apă-canal din județul Ilfov.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole