marți, 5 decembrie 2023

Codul Urbanismului, modificat la Guvern! Construcțiile vor putea fi autorizate mai ușor și cu mai puține avize!

Cei care au nevoie să obțină o autorizație de construcție, vor putea beneficia de procedura simplificată, potrivit Noului Cod al urbanismului. Documentul de capătâi în privința autorizării construcțiilor se află deja în dezbatere pe masa Guvernului, fiind necesară adoptarea lui în prima jumătate a anului. Noul Cod al urbanismului va reuni regulile de construcție care sunt prezente deja în legile ultimilor 30 de ani, însă ar putea fi mult mai blând cu dezvoltatorii imobiliari.

Atunci când ridicai o construcție, aveai nevoie de aprobări și drumuri interminabile la diferite instituții. Mai nou, construcțiile și anexele nu te vor mai pune pe drumuri atât de des, având în vedere că avizele și aprobările acestora s-au modificat.
Evident, veștile sunt foarte bune pentru oamenii simpli, care își doresc să-și construiască o casă pentru familia lor. Sub aparența normalității, se vor insinua și dezvoltatorii imobiliari, pe care nimeni nu-i poate bănui să n-ar vrea să-și maximizeze șansele de a construi din ce în ce mai mult și, implicit, de a face cât mai mult profit.
„Vom evita aceste avize în cascadă, care se întâmplă astăzi în procedură. Ai nevoie de 30 şi 35 de avize de la câteva autorităţi. Ai primele trei-patru avize, iar al cincilea aviz când l-ai luat deja expiră primul aviz, pentru că au termen de valabilitate ş.a.m.d. Toate procedurile vor fi comasate, în sensul în care toate autorităţile statului, fie că vorbim de servicii, de concentrate, autorităţi la nivel central, vor avea o procedură şi un termen deodată, astfel încât avizele şi acordurile să nu expire în cascadă şi aceste proceduri să fie mult simplificate”, după cum a declarat Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit Playtech.
Mai multe avize obligatorii ar putea fi eliminate

Noile proceduri arată că pentru construcția unui rastel de biciclete sau a unei stații de încărcare a mașinilor electrice de exemplu, nu va mai necesita autorizația de construcție, având în vedere că ele sunt ridicate de către primării. De asemenea, cei care doresc să ridice anexe în curțile proprii, nu vor mai avea nevoie de documentația tehnică de specialitate.

”Sunt anumite tipuri de, hai să le spunem ”construcţii”, care astăzi, pe legislaţia actuală, necesită autorizaţie de construire. De exemplu, au fost autorităţi locale, nu puţine în această ţară, care au emis autorizaţie de funcţionare, fiind o legislaţie care nu era foarte evidentă, de exemplu, în cazul amenajării unui rastel de biciclete în faţa unei instituţii. Sunt alte categorii de lucrări care se fac, dacă vreţi, pe proprietatea privată a persoanei şi care sunt lucrări de mai mică importanţă şi pentru care astăzi trebuie să faci documentaţie tehnică, economică şi trebuie să ai autorizaţie de funcţionare”, a mai adăugat ministrul.

Autorizația de construire, gata în 5 zile, nu în 60 de zile ca în prezent

În noul regulament este prevăzută și simplificarea procedurilor în cazul celor care dores să își ridice o nouă construcție în curtea casei. Astfel, dacă în prezent, este nevoie de un certificat de urbanism care este eliberat în termen de o lună sau două, cu ajutorul programului digital, autorizația va fi eliberată în aproximativ cinci zile. Proprietarul care are nevoie de autorizație de construcție, va putea beneficia de ea în termen de două săptămâni, în comparație cu două luni, cât este în prezent. Codul urbanismului are șanse să fie aprobat în decursul acestei luni, fiind trimis ulterior către dezbatere în Parlament.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole