marți, 5 decembrie 2023

Criza energetică. Cum reacționează principalii lideri politici din România la „sfaturile” europene privind reducerea consumului de energie

România, ca și majoritatea statelor europene, traversează o perioadă grea în privința creșterii galopante a costurilor energiei, cauzată atât de liberalizarea pe repede-înainte a pieței, dar și de conflictul armat dintre Ucraina și Rusia.

La nivel european, s-a luat deja decizia de a impune statelor membre o reducere cu 15% a consumului de electricitate și gaze, însă cel puțin momentan, țara noastră nu a luat o decizie fermă pe acest subiect. Liderii politici se mulțumesc să-și etaleje discursurile frumos ticluite, în timp ce românii nu știu cum or să poată acoperi costurile de încălzire în iarna de urmează.

Ce spun de fapt cei care ne conduc? Prezent în săptămâna 19-25 septembrie în Statele Unite ale Americii, la cea de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, președintele României, Klaus Iohannis a susținut că românii trebuie să evite să risipa. „Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă (…), trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe. Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet: Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune, dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, în semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a spus şeful statului. Acesta a dar însă asigurări că în România nu va exista o raţionalizare la energie. „La noi, din istoria recentă venind, nevoia de raţionalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, fiindcă unii dintre noi am trăit vremuri cu aşa numita raţionalizare. Nu va exista aşa ceva, dar este un lucru bun şi este corect şi cred că pot să o spun şi când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească raţional„, a afirmat Iohannis.

Aceeași idee, a economisirii, este reluată și prim-ministrul Nicolae Ciucă. Șeful de la Palatul Victoria s-a gândit să „facem apel la populaţie să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin”, dar o decizie finală urmează a fi luată după ce la nivelul Comisiei Europene se va pune la punct planul concret de reducere a consumului la energie.

Mult mai ferm este însă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Acesta a susținut public faptul că Guvernul nu trebuie să ia măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaze la populaţie, întrucât, potrivit statisticilor, acesta este deja mai mic cu 8%, respectiv 18% faţă de anul trecut. „Pe cap de locuitor, România consumă cea mai puţină energie din întreaga Europă. Noi trebuie să îi lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economii atât cât au nevoie, fiindcă fac o economie la propriul buget al familiei. Deja am dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu mai intervenim cu astfel de anunţuri. (…) Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%, deci reacţia a fost una pe măsură, toată lumea a început să se gospodărească. Nu cred că Guvernul trebuie să vină cu măsuri suplimentare, să cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant”, a declarat Ciolacu.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole