marți, 5 decembrie 2023

Garda de Mediu începe controalele! Primii vizați sunt cei care au acasă fosă septică

Toți proprietarii de spații de locuit deservite de fose septice vor fi controlați în perioada următoare de inspectorii Gărzii de Mediu. Specialiștii vor verifica dacă deținătorii s-au înscris sau nu în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate, document ținut la primărie și devenit obligatoriu prin Hotărârea de Guvern nr. 714/2022.

În 26 mai anul curent, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 714/2022, ce obliga toate persoanele fizice și juridice care au proprietăți pe care există fose septice să meargă la primărie și să se înscrie într-un registru special. Obligația a fost valabilă atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire, astfel încât autorităţile de gospodărire a apelor să aibă o evidență cât mai clară a acestora. Motivația, una cât se poate de lăudabilă, însă momentan un pic defazată în lupta cu poluarea din București și Ilfov, era aceea de a se ajunge la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă.

Controale și amenzi de până la 10.000 de lei

Acum, după cum arată un anunț recent al Gărzii Naționale de Mediu, vor urma controale în urma unei implicări a primăriilor și a Administrației Naționale Apele Române.

„Controalele Gărzii Naționale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Romane, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora. În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naționala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, se arată în comunicarea publică a Gărzii de Mediu.

CITEȘTE ȘI: Ai fosă septică? Poți lua amendă de 10.000 de lei dacă n-o declari la primărie!

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole