marți, 5 decembrie 2023

Important pentru copii și pentru părinți! Elevii care au absențe și-ar putea pierde alocația!

Alocația elevilor din familiile cu venituri reduse poate fi micșorată sau chiar anulată dacă elevii au prea multe absențe. conform unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern și publicată recent în Monitorul Oficial.  Sunt vizați cei peste 133.000 de beneficiari ai Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei cu venituri reduse, fiecare școlar beneficiind lunar de 183 de lei.

Conform actului normativ menționat, inspectoratul școlar are obligația să transmită agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și respectiv în luna august a fiecărui an, situația privind frecventarea cursurilor de către acești copii, scrie puterea.ro.

CITEȘTE ȘI: Droguri în școli! Rețeaua de traficanți ce acționa în unități de învățământ a fost destructurată

Situația se transmite electronic la data și în formatul convenit cu agențiile teritoriale și va conține, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal ale copiilor și reprezentanților familiei, adresa de domiciliu sau reședință și numărul de absențe înregistrate.

„În cazul în care se constată absențe nemotivate aferente intervalului de cursuri care, potrivit ordinului ministrului educației, se derulează de la începutul anului școlar și până la 1 martie anul următor, respectiv aferente intervalului de cursuri care se desfășoară între 1 martie și până la 1 august a fiecărui an școlar, cuantumul alocației se diminuează proporțional cu numărul absențelor, după cum urmează:

a) cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 și 19 absențe;

b) cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absențe”, se arată în OUG-ul menționat.

Elevii nu vor fi afectați decât dacă au peste 20 de absențe nemotivate

În situația în care un copil are peste 20 de absențe nemotivate sau repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale, atunci elevul este exclus din numărul de copii ai familiei avut în vedere la acordarea dreptului. Alocaţia se poate solicita şi pentru acesta, numai după începerea anului şcolar următor, respectiv după începerea intervalului de cursuri ulterior perioadei de diminuare.

Alocația pentru susținerea familiei este prevăzută ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Suma lunară totală achitată de la buget este de 24,4 milioane de lei. Printre județele cu cel mai mare număr de beneficiari se numără Bacău (8.000), Iași (7.100) și Vaslui (6.600).

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole