marți, 5 decembrie 2023

Popeștiul, printre cele mai sigure zone în caz de cutremur. Cum arată analizele specialiștilor

Cutremurele devastatoare ce au lovit sudul Turciei readuc în discuție starea avansată de degradare a clădirilor din București și din Ilfov, precum și posibilitatea ca în viitorul apropiat, România să fie lovită de un cutremur de cel puțin 7 grade pe scare Richter.

Primele informații privind această ipoteză au fost făcute publice de către Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! NU E GLUMĂ! Bărbat din Popești-Leordeni, cercetat penal pentru că și-a bătut cățelul!

Întrebat dacă ne putem aștepta să se întâmple un astfel de cutremur, de peste 7 grade și în România, în perioada următoare, seismologul nu a negat această variantă. „Eu zic că este posibil să se întâmple. Nu s-a mai produs un cutremur de 7 grade din 1990, când au fost cele două cutremure. Inițial, unul a fost creditat cu 6,9 grade, iar americanii de la USGS îl creditează cu 7,1. Sunt 32 de ani, deci ar putea să se producă și la noi, mai ales că nu am sesizat ca din 2004 încoace să mai producă un cutremur de 6 grade, de exemplu”, a spus Diaconescu, conform puterea.ro.

Noi aveam seisme mai mici, dar mai dese decât în alte părți ale lumii

Specialistul mai precizează că seismele dese şi mici din România, în special din zona seismică Vrancea, nu eliberează din tensiunile acumulate. „Nu, cutremurele acestea care au avut loc au fost superficiale, undeva în jur de 20 de kilometri ori la noi, cel puțin până acum, cutremurele de peste 7 au fost generate la adâncimi mari, peste 90 de kilometri”, a punctat Mihai Diaconescu.

În caz de dezastru, în Popești ar fi pierderile cele mai mici

Ultima simulare făcută de autorităţi arată adevărata dimensiune a dezastrului, în cazul în care România ar fi lovită de un cutremur. Aproximativ 400 de clădiri de locuit construite între anii 1925 şi 1940 s-ar putea prăbuşi. În aceeasi situatie se află peste 500 de unităţi medicale dintre care  55 sunt spitale, dar şi 27 de instituţii de cultură. În cazul unui cutremur pe timp de noapte, numărul victimelor ar putea depăşi 450 de mii. Analizele făcute de geologi arată că cea mai vulnerabilă zonă a Capitalei este partea de vest- cartierele Drumul Taberei şi Militari. Acolo, straturile de sol din adâncime favorizează propagarea undelor seismice. La polul opus sunt cartierele Dristor, Tineretului sau Popeşti Leordeni, zona de sud a Bucureştiului.

 

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole