marți, 16 aprilie 2024

Prețul plătit pentru ca România să intre în Schengen: IGSU achită Olandei 44 milioane de euro!

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a semnat astăzi, cu compania olandeză Damen un contract pentru cumpărarea a două nave multirol pentru pompieri. Suma pe care țara noastră (prin Ministerul Afacerilor Interne) o va achita este 44 de milioane de euro și pare mai degrabă o „șpagă” mascată pe care o plătim pentru ca Olanda să fie de acord ca România să intre în Schengen peste două luni.

Acest contract e semnat cu o zi înainte de vizita în România a premierului olandez Mark Rutte, care urmează să discute cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă. G4Media a scris în septembrie că Olanda e singura țară care mai ridică probleme față de aderarea României la Schengen. Un partid junior din coaliția guvernamentală condusă de Rutte ar avea rezerve față de intrarea României în Schengen.

Tăcere în legătură cu achiziția

De remarcat că Raed Arafat nu a menționat nimic despre procedura de achiziție – dacă a fost o licitație sau o atribuire directă. Sumele necesare pentru realizarea achiziției sunt din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Proiectului Viziune 2020. Cele două nave sunt destinate operațiunilor de căutare, salvare și stingerea incendiilor. În portalul achizițiilor publice există o licitație lansată de IGSU la 1 iunie 2022 pentru două nave multirol, în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, iar singurul participant la licitație este compania olandeză DAMEN SHIPYARDS GORINCHEM B.V., mai scriu jurnaliștii de la G4 Media. Arafat a mai spus că cele două nave vor fi construite de compania olandeză Damen la șantierul său din Galați.

S-a dat „șpagă” și pentru aderarea la UE

Este de asemenea interesantă această achiziție mai ales dacă o raportăm la o altă cumpărătiră controversată pe care România a făcut-o înainte de a adera la UE. Compania britanică BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării de către guvernul Năstase a doua fregate second-hand, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Guvernul Năstase a fost acuzat atunci că a semnat contractul pentru a facilita un răspuns pozitiv al Marii Britanii la cererea de aderare la UE.

CITEȘTE ȘI Investiție-mamut în Popești Leordeni! Cum va fi afectată comunitatea noastră?

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole