marți, 5 decembrie 2023

Proprietarii care au montat panouri fotovoltaice scapă de impozitul pe casă!

Veste extraordinară pentru proprietarii de case care și-au montat, pe cheltuiala proprie, panouri fotovoltaice. Conform unei modificări a Codului Fiscal, intrată în vigoare în decembrie 2022, persoanele aflate în această situație pot fi scutite pe viață de la plata impozitului pe clădire. 

Noua legislație vizează scutirea sau reducerea impozitului pe clădiri pentru proprietarii care și-au dotat casele, pe cheltuiala proprie, cu sisteme de încălzire și de producere de energie electrică regenerabilă prin instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică cu materiale ecologice.

CITEȘTE ȘI: Vin banii de la PNRR: Popeștiul va avea stații de autobuz cu afișaj electronic

Cuantumul scutirilor va fi stabilit de către consiliile locale. Acestea vor decide dacă aplică sau nu scutirile respective, în funcție de bugetul pe care îl au la dispoziție.

Prin urmare, dacă vă aflați în situația mai sus menționată, este bine să vă adresați primăriei!

Completarea Codului Fiscal a fost necesară, în primul rând, pentru că Pactul ecologic european presupune implementarea unor facilitați privind îmbunătățirea și extinderea utilizării surselor de energie alternativă în România, după cum motivează inițiatorii.

Program în acord cu legislația UE

Uniunea Europeană este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public național, cât și din partea sectorului privat. Planul de investiții pentru Pactul ecologic european (…) va mobiliza investiții publice și va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE (…)”, se arată în motivarea politicienilor care au propus noile prevederi legislative.

În același timp, noua legislație completează și proiectul Casa verde, derulat în perioada 2010 – 2017 de către Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul căruia s-au finalizat mai bine de 30.000 de proiecte ai căror beneficiari au fost persoanele fizice. Prin acest program, beneficiarii au putut primi până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole