Ambrozia, păcătoasa plantă alergenă ce dă bătai de cap miilor de oameni care au dezvoltat sensibilitate la sporii acesteia, poate fi combătută eficient, urmând câțiva pași legali simpli, exemplificați încă din 2018, când a apărut Legea nr. 62/2018. Așadar, nimeni nu ar mai avea probleme dacă primăriile ar fi cu adevărat preocupate de binele oamenilor și ar implementa corect planul legal pe care vi-l vom prezenta mai jos.
Încă din 2018, când a apărut legea specială nr. 62, autorităților locale și centrale li s-a pus la îndemână o întreagă procedură în urma căreia buruiana ambrozia putea deveni doar o amintire. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie, conform legii mai sus menționate, să fie luate din timp o serie de măsuri, care încep în luna mai a fiecărui an. Astfel, primăriile sunt obligate ca până în 25 mai, să aibă deja identificate toate terenurile din zona lor de competență, fie că sunt publice sau private.
Apoi, legea le lasă o portiță de timp de aproape două săptămâni (până cel târziu pe 5 iunie), în care să someze în scris toți proprietarii de terenuri și să le ceară ferm să ia toate măsurile menite să nu permită ambroziei să se dezvolte. După alte trei săptămâni de așteptare, mai exact în perioada 1 iulie- 15 iulie, primăriile, de regulă prin intermediul departamentelor de mediu sau cele de Poliție Locală, trebuie să verifice în ce măsură proprietarii somați și-au îndeplinit obligațiile tramsmise prin somații. Evident, cei care au ignorat hârtiile, pot fi sancționați cu avertisment. Ulterior, din 16 iulie și până la finalul lunii octombrie, inspectorii de mediu își pot îmbogăți portofoliul de sancțiuni contravenționale și totodată bugetul local, întrucât legea le permite să dea amenzi celor care nu-și îngrijesc terenurile și nu stârpesc ambrozia.
În mod clar, poate că unii dintre deținătorii de terenuri și-ar putea asuma amenzile (care pot fi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice și până la 20.000 de lei pentru persoane juridice), însă dacă acest lucru se întâmplă repetat, aceștia vor înțelege că nu e joacă și că inacțiunea lor poate pune în pericol sănătatea a mii de oameni.
Apropo, dacă și tu vrei să afli ce au făcut autoritățile în acest domeniu, te sfătuim să le trimiți o solicitare de informații publice, bazată pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Modelul cererii îl poți găsi AICI.