marți, 5 decembrie 2023

Rabla 2023: crește prima de casare a mașinilor second-hand!

Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunţat recent, că pregăteşte programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local. Conform oficialului, anul trecut s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deși Guvernul şi-a asumat că va scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie, urmând ca ţinta să fie atinsă la finalul acestui an.

Ministrul a mai spus că a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, astfel că anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România. „Avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare”, a arătat Tanczos Barna, potrivit ziare.com.

CITEȘTE ȘI: Îți dorești o carieră în armată? MApN tocmai a scos la concurs mai multe locuri.

„Aveţi posibilitatea ca până săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, să veniţi cu o informare legată de modul în care putem să continuăm programul Rabla şi dacă există, de asemenea, posibilităţi pentru modificarea în bine a acestor programe” a spus premierul Nicolae Ciucă. Ministrul mediului i-a răspuns că „a început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local”. Tanczos Barna a mai afirmat că în cazul Programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea cumpărării de maşini clasice, noi, au bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare.

„Aşa cum şi dvs aţi discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o, avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În acelaşi timp, creştem bugetul pentru maşinile electrice. Conform discuţiilor cu producătorii dee mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit cu dânşii acum doi ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul cât şi cetăţenii în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi.Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România, a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deci parcul auto din România se întinereşte”, a mai  spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a continuat și a arătat că „am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR”. Ne-am asumat că vom scoate peste 25.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 26 va fi atinsă”.

 

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole