Sistemul ReturRo, prin care se încearcă, așa cum se întâmpla și în trecut, recuperarea tuturor ambalajelor de pe piață, începe să prindă contur, însă până la funcționarea lui efectivă mai e cale lungă, după cum arată explicațiile recente ale ministrului mediului, Barna Tanczos.
Într-o conferință de specialitate ce a avut loc astăzi, 26 ianuarie, ministrul a susținut că sistemul se află în faza în care se încearcă integrarea și cooptarea în program a cât mai mulți comercianți care vând diverse produse în sticle, ambalaje de plastic sau în doze de aluminiu.
CITEȘTE ȘI: Vești importante pentru elevii de clasa a VIII-a și clasa a XII-a! Calendarul a fost publicat
„SGR-ul este un proiect care a început acum vreo trei ani. Este un proiect generat de producătorii de băuturi care au venit cu un studiu, au prezentat ministerului această iniţiativă, această propunere. Ministerul a început negocierile, discuţiile pe formatul inovativ care reglementează Sistemul de Garanţie – Returnare şi pot spune că, astăzi, sistemul este aşa cum şi l-au dorit partenerii noştri, producătorii şi retailerii. Cea mai importantă solicitare venită din mediul privat a fost ca acest sistem să fie gestionat de mediul privat, nu statul să fie cel care administrează sistemul SGR, ci să lăsăm profesioniştii să se ocupe de această problemă. (…) Astăzi, are loc colectarea tuturor informaţiilor printr-un sistem informatic cu privire la toţi producătorii şi toţi retailerii care activează pe piaţa unde se produc şi se pun în vânzare produse ambalate pe sticle PET şi aluminiu între 0,1 şi 3 litri”, a afirmat Tanczos, conform ziare.com.
Amenzi de până la 40.000 de lei
Ministrul a mai spus că toţi comercianţii şi producătorii de ambalaje trebuie să se înscrie în SGR până la finele lunii februarie a acestui an, în caz contrar amenda aplicată fiind cuprinsă 20.000 şi 40.000 de lei. „Sistemul este funcţional. Sunt deja firme care s-au înscris, iar până la sfârşitul lunii februarie trebuie să se înscrie toate firmele producătoare şi toţi comercianţi din acest sistem, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Amenda este între 20.000 şi 40.000 de lei pentru fiecare companie care pune astfel de produse pe piaţă şi nu se înscrie în sistemul informatic şi fiecare comerciant care vinde direct către consumatori asemenea bunuri şi nu se înscrie în sistemul informatic”, a mai afirmat acesta.
Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.