luni, 15 iulie 2024

Școlile se deschid luni, 9 ianuarie, cu reguli și obligații noi pentru copii și pentru profesori.

Școlile și grădinițele se redeschid, de luni, așa cum era planificat, indiferent de numărul îngrijorător de mare de cazuri de gripă. În acest context complicat, Ministerul Educației a transmis mai multe recomandări, ce presupun purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice, iar la începutul cursurilor profesorii să facă un „triaj observațional” al elevilor, astfel încât cei care sunt bolnavi să fie trimiși acasă.

Vineri dimineață, în urma unei videoconferințe a ministrului Educației, Ligia Deca, cu reprezentanții inspectoratelor școlare, au fost stabilite mai multe reguli pentru școli, astfel încât să fie împiedicată răspândirea gripei.

CITEȘTE ȘI: Cât de utilă este pentru Popești-Leordeni noua stație de metrou construită pe Șos. Berceni?

„Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP”, a transmis Ministerul Educației, citat de Hotnews.

Astfel, au fost stabilite următoarele obligații pentru inspectoratele școlare:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au și ele următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare”.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus, joi, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „nu este încurajată în niciun fel neparticiparea la cursuri”. Întrebată cine va face triajul elevilor în școli, în contextul deficitului de cadre medicale, ministrul Educației a susținut că este vorba despre un „triaj observațional, pe care îl pot face cadrele didactice”. Chestionate dacă profesorii vor agrea o astfel de sarcină, Deca a răspuns:

„Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal (…). Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legali (…) Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”.

 

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole