marți, 16 aprilie 2024

Se întâmplă și la case mai mari! Nicușor Dan, declarat incompatibil și dat pe mâna procurorilor

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarului general Nicușor Dan, pe care îl acuză de abuz în serviciu, incompatibilitate și de conflict de interese administrativ, potrivit unui comunicat al instituției. Nicușor Dan a respins acuzațiile și a anunțat că va ataca în instanță raportul ANI.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, scrie G4Media.

CITEȘTE ȘI: Agenția de Integritate: viceprimarul din Popești-Leordeni a votat un PUZ pentru propria firmă

Instituția susține că amenda contravențională aplicată de către o instituție publică „persoanei fizice” Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru primar, atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități.

O problemă juridică: cumul de funcții

În plus, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de ‪3.000.000‬ Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.

Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la ‪11.517.000‬ Lei la ‪14.517.000‬ Lei. Asfel, susține ANI, Nicușor Dan a încălcat prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.

În plus, ANI a sesizat Instituția Prefectului Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicușor Dan a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare, dar și Curtea de Conturi în cazul amenzii contravenționale.

Reacția Primarului Capitalei, Nicușor Dan
În replică, Nicușor Dan a anunțat printr-un comunicat că va ataca în instanță raportul ANI, pe care o acuză de ”interpretare eronată a legii”. În ceea ce privește acuzația de conflict de interese administrativ, primarul arată că ”pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, am exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ), fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit”.
În ceea ce privește amenda, el arată că sancțiunea dată de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan.
- Advertisement -spot_img

Ultimele articole