marți, 5 decembrie 2023

Se răzgândește Austria? România numără orele până la decizia finală privind accesul în Schengen

România se află într-un moment delicat, la doar câteva ore până la anunțul final privind accederea țării noastre în spațiul Schengen. Deși am reușit să scăpam de opoziția Olandei, acum ne lovim de refuzul total nejustificat al Austriei, țară aflată în prag de alegeri. Așadar, doar dacă Austria se răzgândește, România și Bulgaria ar putea deveni din 2023 membrie ale Schengen.

La ședința decisivă de astăzi, România este reprezentată de minstrul de interne, Locian Bode. Acesta susține că mandatul său este unul clar, acela de a obține acceptul tuturor statelor membre UE pentru ca România să fie în Schengen, însă la nevoie, s-ar putea decide inclusiv decuplarea de Bulgaria.

„Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode. Acesta a apreciat că „este un moment de cotitură în istoria României și în istoria UE”. „Aderarea la spațiul Schengen e o aspirație legitimă, firească a românilor. Doresc să le mulțumesc pentru răbdare”, a adăugat Bode. „Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, a subliniat Bode. „Azi, mandatul meu e unul foarte clar și simplu: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, potrivit G4Media.

Mergem mai departe fără Bulgaria?

Lucian Bode a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”. „Intrăm la vot pentru aderarea împreună a României și Bulgariei. Funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de Interne azi aici, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta. Mandatul meu e să susțin interesul României”, a spus Bode, întrebat dacă România ar fi de acord cu decuplarea de Bulgaria.

CITEȘTE ȘI: Prețul plătit pentru ca România să intre în Schengen: IGSU achită Olandei 44 milioane de euro!

„Noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem într-un parteneriat și relații de bună vecinătate. Noi ne dorim să intrăm împreună. Dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră în spațiul Schengen începând cu 2023”, a afirmat de asemenea ministrul român. În privința procedurilor pentru decuplarea de Bulgaria, Bode a spus că trebuie consultat serviciul juridic al Comisiei. Lucian Bode a menționat că încearcă să aibă o întânire cu ministrul austriac de Interne în această dimineață.

 

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole