marți, 5 decembrie 2023

Se schimbă legea! Dacă nu-ți plătești amenzile în 6 luni, rămâi fără permis!

Șoferii care încalcă legislația rutieră și nu îşi achită amenzile de circulaţie în termen de şase luni, ar putea rămâne fără permis de conducere până când fac aceste plăţi, dacă un proiect de lege iniţiat de mai mulţi deputaţi liberali va fi adoptat de Parlament. În acest moment, proiectul legislativ se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional.

Unul dintre inițiatorii proiectului de lege, deputatul PNL Gabriel Avrămescu, a susținut că modificarea legislației rutiere pe care o propune care ar putea contribui substanţial la creşterea gradului de colectare a amenzilor la buget, potrivit ziare.com.

”Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen”, scrie alesul pe pagina sa fe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Creșterea prețurilor la ulei, unt și zahăr, investigată de Consiliul Concurenței
Deputatul continuă și susține că, în cazul în care propunerea sa și a colegilor săi va trece de Parlament, primăriile ar fi cele mai fericite, care ar putea un instrument în plus pentru colectarea amenzilor.

”În primul rând, unităţile administrativ-teritoriale nu au instrumente de a încasa amenzile decât după perioade lungi de timp – uneori chiar niciodată – ceea ce duce la o diminuare a bugetului local. Mai mult, deşi nu au nicio vină, UAT-urile sunt lovite de 2 ori, pentru că încasarea amenzilor este un indicator important atunci când are loc repartizarea cotelor pentru echilibrarea bugetelor locale, motiv pentru care sunt vitregiţi financiar şi din această perspectivă, iar la asta se adaugă şi sancţiunile Curţii de Conturi în astfel de situaţii, aşa că ne aflăm într-un cerc vicios ce trebuie clar reglementat cât mai repede”, susține Avrămescu.

Se urmărește și disciplinarea conducătorilor șoferilor

”În situaţia în care, la nivelul UE, înregistrăm cel mai mare număr de morţi în accidente rutiere raportat la populaţie – 85 morţi la un milion de locuitori – suspendarea dreptului de a conduce, până în momentul în care achită amenda, dacă nu a făcut-o în termen de 60 de zile de la sancţionare, este o propunere legislativă necesară, care sper să primească votul final al colegilor mei deputaţi”, mai scrie deputatul Gabriel Avrămescu.

Proiectul de lege iniţiat de 21 de deputaţi PNL a fost depus în luna martie a anului 2022 la Senat, care l-a respins în 22 iunie, şi ar trebui să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

 

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole